Halmstad

 

Välkommen till valnämndens rekryteringssida för röstmottagare i Halmstads kommun

 

   

Tjänstgöring som röstmottagare i Halmstads kommun

 

Tjänstgöring som röstmottagare vid Europaparlamentsvalet den 26 maj 2019. 

Den 26:e maj är det val till Europaparlamentsvalet. Du kan vara en av cirka 400 röstmottagare som gör det möjligt för väljare i Halmstads kommun att utöva sin demokratiska rättighet – att kunna rösta i fria, hemliga och direkta val. Under Intresseanmälan kan du anmäla ditt intresse för att arbeta som röstmottagare i vallokal vid Europaparlamentsvalet.  

 

Uppdraget som röstmottagare


I varje valdistrikt jobbar 5-8 röstmottagare. En av dessa är förordnad som ordförande och en som vice ordförande, resterande är förordnade som röstmottagare. Ordförande och vice ordförande leder arbetet i vallokalen. Det är myndighetsutövning att jobba som röstmottagare och det är röstmottagarna som svarar för ordning i och intill vallokalen. Arbetet som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt, en förmåga att vara serviceinriktad och stresstålig, samt höga krav på noggrannhet och tålamod. Du ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. 

På valdagen tjänstgör du från cirka kl. 07.30 tills dess att alla röster är räknade, vilket kan bli sent på kvällen och inpå natten. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna. 

I rollen som röstmottagare förutsätter vi att du:

   

  • Har fyllt 18 år senast valdagen den 26 maj 2019
  • Talar god svenska
  • Andra språkkunskaper är meriterande
  • Är stresstålig 
  • Är serviceinriktad och noggrann   

 

Ersättning och utbildning


Som ersättning får du ett skattepliktigt arvode. Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val. Det skattepliktiga arvode betalas endast ut vid fullgjord tjänstgöring, dvs. deltagande i kursen och tjänstgöring på valdagen (både dagen och kvällen). 
 
Valnämndens kansli
 

Externa länkar
Valmyndighetens hemsida

Valmyndighetens frågeforum